Assam Current Affairs February 2022 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK and Current Affairs Quiz 2022 for APSC - Current Affairs of Assam February 2022 Questions and Answers

Hello, aspirants are you preparing for APSC or any other Assam Govt Exams 2022? If yes, then you must be aware of the most important Monthly Current Affairs of Assam 2022 for the upcoming competitive exam preparation. Therefore every aspirants need to know the latest Assam GK and Current Affairs 2022 for APSC and other govt exams 2022. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Current Affairs of Assam February 2022 (অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা ফেব্ৰুৱাৰী ২০২২) questions & answers for the upcoming APSC/PNRD/JAA/Irrigation/DHS/Assam Police exams. Infact the Assam Current Affairs, GK & News 2022 questions and answers will be a key topic in the GK current affairs section for the upcoming exams. So the Assam GK and Current Affairs February 2022 will be a pedestrian to crack your exam. 

Assam Current Affairs February 2022 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams

Assam GK Quiz 2022

Assam Current Affairs 2022 for APSC

In this article we have provided you latest Assam Current Affairs 2022. So, read all these important Assam Current Affairs, GK & News 2022 for the upcoming APSC Prelims & Mains exam as well as other govt exams. These monthly Current Affairs Assam 2022 are extremely important and should be a part of your preparation.

Monthly Current Affairs of Assam 2022

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the latest updated monthly current affairs of Assam 2022. Specially the toppers of APSC recommend that aspirant start their preparation with the latest monthly Current Affairs Assam topics for the upcoming any competitive exams.

Assam GK and Monthly Current Affairs Quiz for Competitive Exam

There are mainly two very important Assam GK Quiz and Monthly Current Affairs Quiz of February 2022. They are :

1. During the Me-dam-me-phi festival, three Gods: Grihadam, Dam Changphi, and Me Dam Me Phi, the god of heaven, are worshipped and offered gifts. According to the belief of Ahom, the ancestors soon turn to gods, when an individual's immortal soul joins with the soul of the Supreme Being.

2. Deepor Beel is the only Ramsar site in Assam. It is also called a wetland under the Ramsar Convention which has listed the lake in November 2002, as a Ramsar Site for undertaking conservation measures on the basis of its biological and environmental importance.

অসমৰ সাম্প্ৰতিক পৰিক্ৰমা ফেব্ৰুৱাৰী ২০২২

Current Affairs of Assam February 2022

Here are the GK on Current Affairs of Assam February 2022 for your upcoming exams. Read all these most important monthly current affairs Assam GK Quiz 2022 in order to answer the questions :

1. Which state launched ‘Project Sadbhawana’ to improve Governance?
Ans : Assam

2. Spituk Gustor Festival is celebrated in which state?
Ans : Ladakh

3. PM Narendra Modi has addressed the 30th Foundation Day programme of National Commission for Women on __________
Ans : 31st January, 2022

4. Who has been appointed as Vice Chief of Army Staff?
Ans : Manoj Pande

5. Which ministry has recently launched “NIPER Research Portal” to facilitate innovation and research in the pharmaceutical sector?
Ans : Ministry of Chemicals

6. As per the Budget 2022, By how much Kilometers National Highways Network will be expanded in 2022-23?
Ans : 25000 Km

7. As per the Budget 2022, What is the total budget outlay for National Highways Network expansion?
Ans : Rs 20000 Crore

8. What is the theme of World Wetlands Day 2022?
Ans : Wetlands Action for People and Nature

9. In which species Neokov virus has been identified for the first time?
Ans : Bat

10. Which state has got goods train connectivity for the first time in 75 years?
Ans : Manipur

11. Who is the winner of the World Games Athlete of the Year award 2021?
Ans : Indian men’s hockey player PR Sreejesh

12. Which player has won the Men’s Single title at Australian Open 2022?
Ans : Rafael Nadal (Spain)

13. Who is the author of the book ‘Fearless Governance’?

Ans : Dr Kiran Bedi

14. Who has been appointed as the Director of DRDL?
Ans : GA Srinivasa Murthy

15. Which country has become the largest producer of steel in the world?
Ans : China

16. Where will India's first Geological Park be built recently?
Ans : Jabalpur

17. Who has become the in-charge of the Northern Command of the Army?
Ans : Upendra Dwivedi

18. Who has resigned as the additional director of Britannia?
Ans : Urjit Patel

19. Which country has test-fired the most powerful Hwasong-12 ballistic missile?
Ans : North Korea

20. Which bank has tied up with Tata Power for financing solar projects?
Ans : SBI

21. Who has been appointed as the Chairman of Adarsha Vidyalaya Sangathan Assam? 
Ans : Prof. Nani Gopal Mahanta

22. Where has the Torgya Festival 2022 been celebrated?
Ans : Arunachal Pradesh

23. Where will the first station of the country's first bullet train become?
Ans : Surat

24. Which state's Khijadiya Bird Sanctuary has been listed as Ramsar site?
Ans : Gujarat

25. Who has topped the Army Day parade?
Ans : Assam Regiment

26. Who has become the Director General of NIELIT?
Ans : Dr Madan Mohan Tripathi

27. Who has been nominated for Laureus World Sports Award?
Ans : Neeraj Chopra

28. Which state has started Project Sadbhavana to improve governance?
Ans : Assam

29. India adopted the ‘Digital Work Plan 2022’ along with which bloc? 
Ans : ASEAN

30. Who is the first male Tennis star to win 21 Grand Slam titles? 
Ans : Rafael Nadal

31. Who has been appointed as Chairman of University Grants Commission (UGC)? 
Ans : JNU VC Jagadesh Kumar

32. Which tableau has been selected as the best central ministry tableau for Republic Day 2022? 
Ans : Ministry of Civil Aviation (MoCA) 

33. Who has been named the winner of the ICC Spirit of Cricket Award 2021? 
Ans : Daryl Mitchell (New Zealand) 

34. Who has been appointed as the new head of the Defence Intelligence Agency? 
Ans : Lieutenant General GAV Reddy 

35. Which institute has installed and commissioned Param Pravega, one of the most powerful supercomputers in India? 
Ans : The Indian Institute of Science (IISc.), Bengaluru

36. Who has been appointed as the Chairperson of Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI)? 
Ans : Former Secretary of the Department of Sports Ravi Kumar Mittal (IAS)

37. Who has unveiled the Statue of Equality? 
Ans : Narendra Modi

38. Who has been appointed as the new director of NCERT? 
Ans : Dinesh Prasad Saklani

39. Where has Statue of Equality unveiled? 
Ans : Hyderabad (216-ft)

40. Who has been nominated for the prestigious 2022 Laureus World Breakthrough of the Year Award?
Ans : Neeraj Chopra

41. Who has become the new Accounts Secretary General of India.
Ans : Sonali Singh

42. Where is the 24th Winter Olympics 2022 being organized?
Ans : Beijing in China

43. IUCN has declared which of India's first other effective area based conservation measures site?
Ans : Aravali Biodiversity Park, Gurugram (Haryana)‌‌

44. Who has been appointed as the new director of the Vikram Sarabhai Space Centre (VSSC)? 
Ans : Dr Unnikrishnan Nair

45. Who has been appointed as the director of Defence Research and Development Laboratory (DRDL) of the Defence Research and Development Organisation (DRDO)? 
Ans : G A Srinivasa Murthy

46. When will NASA retire the International Space Station? 
Ans : 2031

47. Who has topped in the recently released India Press Freedom Report 2021? 
Ans : Jammu and Kashmir

48. Who has been appointed as Agriculture Secretary by the Appointments Committee of the Cabinet?
Ans : Manoj Ahuja

49. Who has been appointed as the chairman of the Staff Selection Commission?
Ans : S Kishore

50. Which state cabinet has approved the AntiConversion Bill?
Ans : Haryana

51. Who has launched the world's largest vaccination campaign Indradhanush 4.0?
Ans : Mansukh Mandaviya

52. Who has been appointed as the new President of Pfizer India?
Ans : Pradip Shah

53. Who has launched the Fintech Open Summit of NITI Aayog?
Ans : Ashwini Vaishnaw

54. Which has become the first Union Territory to be integrated with Single Window System?
Ans : Jammu and Kashmir

55. Who will organize the first of its kind Global Summit on Museums?
Ans : Ministry of Culture

56. Who has become the Secretary of the Department of Financial Services, Ministry of Finance?
Ans : Sanjay Malhotra

57. Where will India's first biomass-based hydrogen plant be set up?
Ans : Madhya Pradesh

58. Where has the Health Minister announced 'Hope Express' to prevent cancer?
Ans : Maharashtra

59. Which has become a 100% plastic waste neutral company in India?
Ans : Dabur

60. Who has inaugurated a long rail-cum-road bridge over the river Ganga in Bihar?
Ans : Nitin Gadkari

61. Who has become the new President of ICAI?
Ans : Debashis Mitra

62. Which space agency has launched the PSLV-C52 satellite?
Ans : ISRO

63. How many companies of Chinese origin have been banned by the Government of India?
Ans : 54

64. Who has been appointed as the new Chairman of CBSE? 
Ans : Vineet Joshi

65. Who has been appointed as the new MD & CEO of Air India?
Ans : Ilker Ayci

66. Who has become the co-chairman of FICCI Media and Entertainment?
Ans : Jyoti Deshpande

67. Who has written the book called How to Prevent the Next Pandemic?
Ans : Bill Gates

68. Which country has become the first to allow drones to fly in civilian airspace?
Ans : Israel

69. Who has successfully launched Earth Observation satellite EOS-04?
Ans : ISRO

70. Which state's men's team has won the Senior National Volleyball Championship?
Ans : Haryana

71. Who has been appointed as the first National Maritime Security Coordinator of India?
Ans : G Ashok Kumar

72. Which will be the first foreign country to adopt India's UPI system as a payment platform?
Ans : Nepal

73. Who will get the Northeast's first motor racing track?
Ans : Mizoram

74. Where has the water taxi service been started?
Ans : Mumbai

75. Who has been named as the Director of the SBI Board?
Ans : Sanjay Malhotra

76. Which state government will start Project Aarohan to sharpen the skills of students?
Ans : Assam

77. Where will South Asia's largest Bio CNG plant be built? 
Ans : Madhya Pradesh

78. Who has become the deputy chief of Army Staff? 
Ans : Channira Ponnappa

79. Assam Transport dept to launch which operation against vehicles flouting norms? 
Ans : All Clear

80. What is the main objective of PM Gati Shakti National Master Plan (NMP)? 
Ans : Infrastructure Development  

81. What is the rank of India in the 2021 Democracy Index report? 
Ans : 46 

82. Which institute will establish its first branch in the UAE as part of the India-UAE trade deal? 
Ans : Indian Institute of Technology (IIT)

83. Which state has topped the solar electrification under the Saubhagya scheme? 
Ans : Rajasthan

84. Which country has won the bid to host the International Olympic Committee Session next year? 
Ans : India (in Mumbai) 

85. Who has been named the Business Standard Banker of the Year 2020-21? 
Ans : Sandeep Bakhshi 

86. Who has been awarded the 'India's Most Trusted Public Sector Company' award? 
Ans : Coal India Limited, a Maharatna company of the Government of India 

87. Where was the 25th meeting of the Financial Stability and Development Council held?
Ans : Mumbai

88. Who has become a full-time member of the Prime Minister's Economic Advisory Council?
Ans : Sanjeev Sanyal

89. Which state's startup mission has tied up with Google?
Ans : Kerala

90. Which state has become the first in the country to launch Night Navigation Mobile App in rivers?
Ans : Assam

91. Who has become the new chairman of the International Rubber Study Group?
Ans : K N Raghavan

92. Which country has launched its first hydrogen-powered train?
Ans : Japan

93. India and which country have signed the blue economy roadmap?
Ans : France

94. Which country has divided Ukraine into three parts?
Ans : Russia

95. Who has been named as the Director of the Central Board of RBI?
Ans : Sanjay Malhotra

96. Who has been re-elected as the President of the IOC Athletes Commission?
Ans : Emma Terho

97. Who has won the most medals in the concluded Beijing Winter Olympics 2022?
Ans : Norway

98. India and which country have started the Eastern Bridge-6 air exercise?
Ans : Oman

99. Where is Indian Railways building the country's first cable rail bridge?
Ans : Jammu and Kashmir

100. Which ministry has launched the 'Meri Policy Mera Haath' campaign?
Ans : Ministry of Agriculture & Farmers' Welfare

101. Which country has successfully test-fired Naval Air Defense System?
Ans : Israel 

102. Who has started the National Polio Vaccination Campaign 2022?
Ans : Mansukh Mandaviya

103. Who will host the Senior National Chess Championship 2022?
Ans : Kanpur

104. Who has become the official acquisition partner for e-Rupi Vouchers?
Ans : Paytm Payments Bank

105. Who has received the award of India's Most Trusted Public Sector Company?
Ans : Coal India

106. Which operation has been started to expel Indians from Ukraine?
Ans : Operation Ganga

107. Who has been appointed as the first woman Chief of SEBI? 
Ans : Madhabi Puri Buch

108. How many countries are a part of the NATO Alliance? 
Ans : 30

109. Who was honoured with Outstanding Contribution to Films Award at DPIFF 2022? 
Ans : Asha Parekh

110. India held a 'High-Level Conference on Renewable Energy (RE)' along with which bloc? 
Ans : ASEAN

111. What is the theme of Financial Literacy week 2022 being observed by RBI in 2022?
Ans : Go Digital, Go Secure

Assam Current Affairs February 2022 in Assamese - Click Here

Assam Current Affairs January 2022

Assam Current Affairs March 2022

Assam Current Affairs April 2022 

Assam Current Affairs May 2022

For Monthly Current Affairs of Assam Click the below links -

Current Affairs of Assam 2021 January to June - Set 1 - Set 2

Assam Current Affairs August 2021

Assam Current Affairs September 2021

Assam Current Affairs October 2021

Assam Curremt Affairs November 2021

Assam Current Affairs December 2021

Now World_Polity is on every platform you can connect with us by just clicking the below social media links. Thank You. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Top Most Searches :

KEY HIGHLIGHTS OF UNION BUDGET 2022-23

Awards and Honours of Assam 2021

History of Medieval Assam from Sukaphaa to Purandar Singha

Well if you like the Assam Current Affairs February 2022 - Monthly Current Affairs of Assam for Competitive Exams do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close