Indian Polity Quiz for UPSC IAS Prelims 2022-Important Questions on Indian Polity for UPSC

Indian Polity Test Series UPSC : Indian Polity GK Questions & Answers Set 15

Indian Polity Quiz for UPSC IAS Prelims 2022-Important Questions on Indian Polity for UPSC

Indian Polity Quiz for UPSC 

Hello, aspirants are you preparing for UPSC/APSC or any other Govt Exams 2022? If yes, then you must be aware of the most important Indian Polity Quiz for UPSC IAS Prelims 2022 for the upcoming exam preparation. Therefore every aspirants need to know the important questions on Indian Polity for UPSC & APSC and other govt exams. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important Indian Polity Quiz for UPSC & Indian Polity Test Series in different sets for the upcoming UPSC IAS Prelims. Infact the Indian Polity GK questions and answers will be a key topic in the Indian Polity section for the upcoming exams. So the Indian Polity Quiz for UPSC 2022 will be a pedestrian to crack your exam.

Indian Polity Quiz for IAS Prelims 

In this article we have provided you most important Indian Polity Quiz for IAS Prelims. So, read all these important Indian Polity Quiz for the upcoming UPSC Prelims & Mains exam as well as other govt exams. These Indian Polity Questions and Answers are extremely important and should be a part of your preparation.

GK Questions & Answers on Indian Polity 

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the all the Indian Polity GK questions & Answers. Specially the toppers of UPSC recommend that aspirant start their preparation with the most important topics of syllabus such as Indian Polity for the upcoming exams.

Indian Polity Test Series UPSC : GK Quiz on Indian Polity 

In this sets of Indian Polity Test Series there are two very important GK Quiz on Indian Polity. They are : 

1. The President of India is similar to -------

Ans : Queen of England 

2. President declares emergencies On the advice of the.............. 

Ans : Council of Ministers 

Indian Polity Quiz for UPSC IAS Prelims 2022

Here are total 30 GK Quiz on Indian Polity for UPSC IAS Prelims 2022. Read all these important Indian Polity Quiz for UPSC in order to answer the questions :

271. Who is the competent to prescribe conditions for acquisition of citizenship? 

Ans : Parliament

272. What is the minimum duration in (years) of stay essential before a person can apply for Indian citizenship? 

Ans : 5

273. Who has the power to increase the salary and allowances of the President of India? 

Ans : Parliament

274. The Planning Commission is a -----

Ans : Executive Body

275. Which of the following Offices has not been provided in the Constitution? 

Ans : Deputy Prime Minister

276. Which Article of the Constitution provides protection to the Civil Servants? 

Ans : Article 311

277. Who has the power to create All India Services? 

Ans : Parliament

278. Which Article of the Constitution authorizes the Parliament to create All India Services?

Ans : Article 312

279. Parliament under the Article 312 gets the power to create All India Services when ----

Ans : Rajya Sabha passes a Resolution with two-thirds majority

280. Which Article of the Constitution provides for the composition of Public Service Commission? 

Ans : Article 315

281. The Members of Indian Administrative Services will be under the control of ------ 

Ans : Ministry of Human Resources Development

282. The Members of Indian Police Services will be under the control of ---- 

Ans : Home Minister

283. Immediate control of the members of All India Services with the ----- 

Ans : State Government

284. The disciplinary actions against the members All India Services lies with ----- 

Ans : Central Government

285. Members of All India Services hold office during the pleasure of the ------- 

Ans : President

286. Who enjoys the Rank of a Cabinet Minister of Indian Union?

Ans : Deputy Chairman of Planning Commission

287. Planning Commission was composed in the year -----

Ans : 1950

288. Salaries and Pension of the Chairman and Members of UPSC shall be charged from the --- -- 

Ans : Consolidated Fund

288. Who heads the National Integration Council? ------

Ans : Prime Minister

290. Recognition of States was done in the year 1956 on the ground of ............

Ans : Linguistic basis

291. Which is the first State in India formed on Linguistic grounds? 

Ans : Andhra Pradesh

292. Which Part of the Constitution incorporates Special provisions to the State of Jammu & Kashmir? 

Ans : Part XXI

293. Every Union Territory shall be administered by the ---- 

Ans : President

294. The Union Territory does not have ------ 

Ans : Recognized Official language

295. Who has power to create Legislature or Council of Ministers or both for certain Union Territory (Pondicherry)?

Ans : Parliament

296. Under Indian Constitution, the Union Territory of Delhi is referred as ---- 

Ans : Capital Territory

297. When did Delhi became Union Territory?

Ans : 1956

298. The Administrator appointed under the Article 239 to the Union Territory of Delhi is called -----

Ans : Lieutenant Governor

299. Which of the following Union Territory shall have Legislative Assembly? 

Ans : Delhi

300. Legislative Assembly of Delhi shall have power to make laws for the whole of National Capital Territory with respect to the matter contained in ------- 

Ans : Both List II and III

Our Previous Indian Polity Quiz Sets --

Indian Polity Quiz for UPSC IAS Prelims Set 11

Indian Polity Quiz for UPSC IAS Prelims Set 12

Indian Polity Quiz for UPSC IAS Prelims Set 14

Indian Polity Quiz for UPSC IAS Prelims Set 16

Now World_Polity is on every platform to give you each & every update. 

• Subscribe our Youtube channel

• Join our Facebook Page

• Join our telegram Channel

* Recent Top Most Searches :

Current Affairs Topics for UPSC 

Best Books for UPSC 2022

50 World Organizations General Knowledge Solved MCQs 

Well if you like the Indian Polity Quiz for UPSC IAS Prelims 2022 - Indian Polity GK Questions & Answers do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close