MCQ on Human Rights | Human Rights MCQ with Answers

MCQ on Human Rights | GK Questions and Answers on Human Rights set - 1

MCQ on Human Rights|Human Rights MCQ with Answers

MCQ on Human Rights is one among the foremost relevant and important part of the national and state level exams like UPSC/APSC/SSC/RRB/IBPS/PNRD/JAA/RBI/SBI/NABARD and lots of other national and state level Competitive Exams. Therefore "World_Polity" provides a set of Human Rights MCQ with Answers in the sort of Practice sets contains 50 MCQ on Human Rights related to general awareness 2021 section which will be a pedestrian to crack your exams.

MCQ on Human Rights|Human Rights MCQ with Answers   

1. When was the protection of human rights act passed in India?
A) 2003
B) 1993
C) 2005
D) 1997
Ans - A

2. In which article of the Indian constitution the right to education is Incorporated?
A) article 19
B) article 21
C) article 21
D) article 29
Ans - C

3. Right to Information Act was passed in...........
A) 2005
B) 2006
C) 1995
D) 1998
Ans - A

4. PUCL stands for................ 
A) People Union for cultural Liberty
B) People's Union for Civil liberties
C) People's Union for Civil law
D) none of the above
Ans - B

5. Habeas Corpus means................. 
A) have you the body
B) produce the body
C) find out the person
D) release the person
Ans - A

6. The constitutional amendment to right to education was passed in.................
A) 2005
B) 2009
C) 2002
D) 2011
Ans - C

7. PIL stands for.................. 
A) Private Interest Litigation
B) Public Interest litigation
C) Public International Law
D) Public Institute of Law
Ans - B

8. Who wrote the book human rights and inhuman wrongs?
A) Chiranjeevi Nirmal
B) VR Krishna Iyer
C) Upendra Bakshi
D) Andrew Clapham
Ans - B

9. Name the Act which prescribed for the National Human Rights Commission?
A) Human Rights Act
B) Protection of Human Rights Act
C) Right to Information Act
D) Protaction of Minorities Act
Ans - B

10. Human Rights a very short introduction was written by.................. 
A) Harold J laski
B) V R Krishna Iyer
C) Upendra Bakshi
D) Andrew Clapham
Ans - D

* Must watch - Nobel Prize 2020 

11. Which here the two words in the Preamble of Indian constitution through 42nd amendment?
A) democracy and federalism
B) secularism and socialism
C) nationalism and secularism
D) secularism and democracy
Ans - B

12. Which amendment to the constitution gave precedence to DPSP over FR?
A) 42nd Amendment
B) 44th Amendment
C) 56th Amendment
D) 66th Amendment
Ans - A

13. The six freedoms of Indian citizens have been anshrined in.................. 
A) article 19
B) article 22
C) article 21
D) article 32
Ans - A

14. Which one of the following was wrongly listed in the group of freedom under article 19?
A) freedom of assembly
B) freedom of religion
C) freedom of movement
D) freedom of residence
Ans - B

15. Write issued the court directing to a person to perform public duties is................. 
A) Mandamus
B) Certiorari
C) Habeas Corpus
D) Prohibition
Ans - A

16. Article 17 of Indian constitution deals with................. 
A) Abolition of untouchability
B) Abolition of titles
C) Right to freedom
D) Right to religion
Ans - A

17. Right to life is guaranteed in Indian constitution in article.................. 
A) 19
B) 28
C) 21
D) 32
Ans - C

18. Right to family is ensured in article...............of UDHR
A) 21
B) 14
C) 28
D) 16
Ans - D

19. State does not create rights but merely recognise it, who said............... 
A) Laski
B) T H Green
C) Aristotle
D) Locke
Ans - A

20. Right to privacy is a.................. right
A) Political Right
B) Social Right
C) Economic Right
D) Civil Right
Ans - D

Well these are the 50 Solved Objective Question(MCQs) on Human Rights – Set - 1.

For MCQ on Human Rights|Human Rights MCQ with Answers --
* Set-2 -- CLICK HERE
* Set-3 -- CLICK HERE

For timely updates related to your query on Polity, International Polity, Indian Polity, GK, Trending Topics, Govt Job, UPSC, APSC - like us on Facebook or join our telegram channel & Subscribe our channel on Youtube. To Read more visit World_Polity. Thank You.

* Related Most Important Searches :

Post a Comment

0 Comments

close