MCQ on Human Rights | GK Questions and Answers on Human Rights set - 3

MCQ on Human Rights | GK Questions and Answers on Human Rights set - 3

MCQ on Human Rights | GK Questions and Answers on Human Rights set - 3

MCQ on Human Rights is one among the foremost relevant and important part of the national and state level exams like UPSC/APSC/SSC/RRB/IBPS/PNRD/JAA/RBI/SBI/NABARD and lots of other national and state level Competitive Exams. Therefore "World_Polity" provides a set of Human Rights MCQ with Answers in the sort of Practice sets contains 50 MCQ on Human Rights related to general awareness 2021 section which will be a pedestrian to crack your exams.

MCQ on Human Rights|Human Rights MCQ with Answers    

41. When was the Right to Information Act passed?

A) 2000 

B) 2005 

C) 2008

D) 2009

Ans - B

42. What was the time limit to give reply to the applicant under RTI?

A) 20 days 

B) 22 days 

C) 30 days 

D) 40 days

Ans - D

43. What is the fee to apply under RTI act?

A) rupees 10 

B) rupees 30

C) rupees 50

D) rupees 100

Ans - A

44. The power of the Judiciary to nullify the law is known as................ 

A) Judicial Activism

B) Judicial Review 

C) Judicial Clarification 

D) none of the above

Ans - C

45. Who among the following is connected with PIL?

A) Justice Tharkunde

B) Justice V R Krishna Iyer 

C) Justice Basant 

D) none of the above

Ans - A

46. Who founded PUCLDR? 

A) Jayaprakash Narayan 

B) Bal Gangadhar Tilak

C) V R Krishna Iyer

D) BR Ambedkar

Ans - B

47.  Sardar Sarovar project is in...................... river. 

A) Narmada River 

B) Yamuna River 

C) Kaveri River 

D) none of these

Ans - B

48. Who is the leader of NBA? 

A) Arundhati Rai 

B) Medha Patkar

C) Kanshi Ram 

D) none of these

Ans - A

49. Chipko Movement was against.................... 

A) Scarcity of water

B) Cutting the trees

C) Pollution issue

D) none of these

Ans - B

50. Which movement focused on the displacement  and rehabilitation? 

A) Chipko Movement

B) Narmada Bachao Andolan

C) Mittani Movement

D) none of these

Ans - B

Well these are the 50 Solved Objective Question(MCQs) on Human Rights Set-3.

For MCQ on Human Rights|Human Rights MCQ with Answers --
* Set-1 -- CLICK HERE
* Set-2 -- CLICK HERE

For timely updates related to your query on Polity, International Polity, Indian Polity, GK, Trending Topics, Govt Job, UPSC, APSC - like us on Facebook or join our telegram channel & Subscribe our channel on Youtube. To Read more visit World_Polity. Thank You.

* Related Most Important Searches :

Post a Comment

0 Comments

close