MCQ on Constitution of India & Indian Polity for UPSC | General Knowledge on Constitution of India

Best 20 Indian Polity & Constitution GK Questions and Answers (MCQs) for Competitive Exams Set - 2

Hello, aspirants are you preparing for UPSC/APSC or any other Govt Exams 2021? If yes, then you must be aware of the most important MCQ on Constitution of India & Indian Polity for the upcoming exam preparation. Therefore every aspirants need to know the important GK questions and answers as MCQ on Constitution of India for UPSC & APSC and other govt exams. In this regard "World_Polity" decides to provide you the most important MCQ on Constitution of India & Indian Polity for UPSC in different sets for the upcoming exams. Infact the Indian Polity & Constitution Objective-Multiple Choice (MCQs) will be a key topic in the Indian Polity section for the upcoming exams. So the Indian Polity & Constitution GK for UPSC 2021 will be a pedestrian to crack your exam.

MCQ on Constitution of India & Indian Polity for UPSC | General Knowledge on Constitution of India

20 MCQ's on Constitution of India

Indian Polity & Constitution GK Questions and Answers 

In this article we have provided you Indian Polity & Constitution GK questions and answers for IAS Prelims. So, read all these important Indian Constitution Quiz for the upcoming UPSC Prelims & Mains exam as well as other govt exams. These Indian Polity & Constitution MCQs are extremely important and should be a part of your preparation.

GK Questions on Constitution of India

In order to succeed in the prestigious competitive examination, it is important that the aspirant has access to the all the Indian Polity GK Questions and answers on Constitution. Specially the toppers of civil services exam recommend that aspirant start their preparation with the most important topics of syllabus such as GK Questions on Constitution of India for the upcoming exams.

Objective question(MCQs)- Constitution of India

In this sets of Indian Constitution test series there are two very important Objective question(MCQs) on Constitution of India . They are :

1. By which constitutional amendment the voting age was reduced to 18 years from 21 years?

(a) 61st Amendment, 1988

(b) 103rd Amendment, 2019

(c) 21st Amendment, 1967

(d) 12 Amendment, 1961

Ans : (a) 61st Amendment, 1988

2. Money bill is given under which article of the Constitution of India? 

(a) Article 110

(b) Article 210

(c) Article 101

(d) Article 201

Ans : (a) Article 110 

MCQ on Constitution of India & Indian Polity

Here are the best 20 Indian Polity & Constitution GK Questions and Answers (MCQs). Read all these important MCQ on Constitution of India & Indian Polity for UPSC in order to answer the questions.   

1. Who has given the idea to have a constituent assembly?
A) Mahatma Gandhi
B) Manabendra Nath Roy
C) Umesh Chatterjee
D) Sukumar Sen
Ans : B) Manabendra Nath Roy

2. When was the constitution of India adopted?
A) 26 November 1949
B) 26 November 1950
C) 26 January 1950
D) 26 January 1951
Ans : A) 26 November 1949

3. Who was the chairman of constituent assembly?
A) Dr B N Rao
B) Dr Rajendra Prasad
C) Jawaharlal Nehru
D) B R Ambedkar
Ans : B) Dr Rajendra Prasad

4. Who prepared the draft of Indian Constitution?
A) Dr B N Rao
B) Dr Rajendra Prasad
C) Jawaharlal Nehru
D) B R Ambedkar
Ans : A) Dr B N Rao

5. By whom the objective resolution was prescribed in the constituent assembly?
A) Dr B N Rao
B) Dr Rajendra Prasad
C) Jawaharlal Nehru
D) B R Ambedkar
Ans : C) Jawaharlal Nehru

6. Who became the first Governor General of independent India?
A) Lord Curzon
B) Lord Mountbaten
C) Warren Hastings
D) B R Ambedkar
Ans: B) Lord Mountbaten

7. Who was the chairman of drafting committee?
A) Dr BR Ambedkar
B) Mahatma Gandhi
C) Dr Rajendra Prasad
D) S N Mukherjee
Ans: A) Dr B R Ambedkar

8. How many members are in drafting committee?
A) 5
B) 6
C) 7
D) 8
Ans: C) 7

9. Who prepared the final draught of the Constitution of India?
A) B N Rao
B) K M Munshi
C) Dr Sachidananda Sinha
D) S N Mukherjee
Ans: D) S N Mukherjee

10. In which amendment process the word socialist and secular included in the Preamble?
A) 24th Amendment
B) 42nd Amendment
C) 44th Amendment
D) 73rd Amendment
Ans: B) 42nd Amendment

11. How many basic principles are in the Preamble of India?
A) 4
B) 5
C) 6
D) 7
Ans: A) 4

12. Who prepared the Preamble of Indian Constitution?
A) Dr BR Ambedkar
B) Dr Rajendra Prasad
C) Pandit Jawaharlal Nehru
D) Umesh Chandra Banerjee
Ans: C) Pandit Jawaharlal Nehru

13. The first meeting of constituent assembly was held on.........................
A) 9th December 1946
B) 12 December 1946
C) 9th December 1947
D) 12 December 1947
Ans: A) 9th December 1946

14. How many readings were held on the constitution in the constituent assembly?
A) 5
B) 4
C) 3
D) 2
Ans: C) 3

15. The Constituent Assembly of India was step up under the framework of?
A) Cripps mission (1942)
B) Cabinet mission (1946)
C) Simon commission (1927)
D) None of these.
Ans : B) Cabinet mission (1946) 

16. The national Anthem was adopted by the constituent Assembly on which of the following day?
A) 24 January, 1947
B) 22 July, 1947
C) 29 August, 1947
D) 26 November, 1949
Ans : A) 24 January, 1947 

17.The Indian federation is based on the pattern of :
A) Switzerland
B) USA
C) Canada
D) Russia
Ans : C) Canada

18. The members of the Constituent Assembly were:
A) Nominated by the Governor-General
B) Directly elected by the people
C) Elected by the legislatures of various provinces and nominated by the rulers of the princely states
D) Nominated by the Congress and the Muslim League
Ans : C) Elected by the legislatures of various provinces and nominated by the rulers of the princely states 

19. How many seats were allotted to British India and to the princely states
A) 295 from British India and 94 from the princely states
B) 296 from British India and 93 from the princely states
C) 298 from British India and 91 from the princely states
D) 297 from British India and 92 from the princely states
Ans : B) 296 from British India and 93 from the princely states 

20. Who was the chairman of house committee?
A) Dr BR Ambedkar
B) Pandit Jawaharlal Nehru
C) Vallabhbhai Patel
D) B Pattabhisita Ramaiah
Ans: D) B Pattabhisita Ramaiah

* PREVIOUS * - * NEXT*

For timely updates related to your query on Polity, International Polity, Indian Polity, GK, Trending Topics, Govt Job, UPSC, APSC - like us on Facebook or join our telegram channel & Subscribe our channel on Youtube. To Read more visit World_Polity. Thank You.

* Related searches :

* 80 Important Articles of Constitution of India 

* MCQ on Human Rights set 1

* MCQ on Human Rights set 2

* Planning in India Objective Questions 

* GK on Union Budget 2021-22 

* Panchayati Raj System in India

Hello if you like the Indian Polity Quiz for UPSC IAS Prelims 2021 - Indian Polity GK Questions & Answers do comment & show your support by sharing it to the other aspirants and if there is any query you are welcome to ask.

Post a Comment

0 Comments

close